هر ساله بسیاری از افراد برای پیدا کردن کار و یا ادامه تحصیل تصمیم به مهاجرت می گیرند. برای کسانی که قصد ادامه تحصیل در خارج را دارند یکی از بهترین گزینه ها کشورهایی نظیر انگلستان و کانادا می باشد. این دو کشور سالانه درخواست های بسیاری را مبنی بر دریافت پذیرش از دانشگاه هایشان دریافت می کنند. یکی از سوالاتی که ذهن داوطلبان مهاجرت را اشغال کرده است این است که تفاوت سفارت و کنسولگری چیست؟ تفاوت این دو با یکدیگز ممکن است کمی گیج گننده باشد چرا که این دو کلمه اغلب به جای یکدیگر نیز به کار می روند. در ادامه می خواهیم به بررسی تفاوت سفارت و کنسولگری پرداخته و با وظایف هر یک آشنا شویم.
بیشتر بخوانید: مدت زمان صدور ویزا توسط سفارت
بررسی تفاوت سفارت و کنسولگری
بسیاری از افراد که می خواهند در زمینه مهاجرت اقدام کند تفاوت سفارت و کنسولگری را نمی دانند و از این دو کلمه به جای یکدیگر استفاده می کنند. اما در صورت اقدام برای دریافت ویزا باید با معنی دو کلمه سفارت و کنسولگری به طور دقیق آشنا شوید. سفارت و کنسولگری دو مرکز و نهاد جدا از یکدیگر هستند که هر کدام وظایف خاص خود را دارند.
تقریبا اکثر کشورها سفارت و کنسولگری در خاک کشورهای دیگر دارند و این دو نهاد نقش مهمی در ارتباطات بین دو کشور دارند و باعث ایجاد روابط سیاسی و تجاری بین خود و کشور مبدا و گسترش صنعت گردشگری می شود.
اگر بخواهیم به زبان ساده تر بگوییم سفارت تعیین کننده فعالیت های کنسولگری است و بر آن نظارت دارد و در نتیجه نهادی بالاتر از کنسولگری می باشد. سفارتخانه ها تنها نماینده سیاسی کشورش در کشور مقصد است و تنها دارای یک سفارتخانه در خاک سایر کشوها است اما در عوض هر کشوری می تواند چندین کنسولگری در خاک کشور دیگر داشته باشد.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره ویزا تحصیلی کانادا
کنسولگری های تنها نماینده رسمی کشور خود بوده و در روابط سیاسی نقشی دارند و فقط در حوزه گسترش تجارت و روابط دوستانه بین کشور خود و کشور مربوطه هستند.
همانطور که گفته شد یکی از تفاوت های مهم سفارت و کنسولگری این است که کشور میهمان تنها یک سفارتخانه و یک سفیر در کشور میزبان دارد. سفیر توسط دولت کشور خود انتخاب می شود تا به عنوان نماینده رسمی و سیاسی کشور خود در کشور مهمان فعالیت دیمپلماتیک داشته باشد. اما هر کشوری ممکن است که چندین کنسولگری داشته باشد که در هر کدام از آن ها فردی به نام کنسول وجود دارد که توسط سفیر انتخاب شده است تا ماموریت های خود را انجام دهد سایر کارکنان کنسولگری ها دیپلمات ها هستند.
سفارتخانه ها به دلیل فعالیت های سیاسی خود در پایتخت کشور میزبان قرار دارند اما کنسولگری ها مانند نمایندگی های سفارتخانه ها هستند و ممکن است به دلایل وظایف خود نظیر ایجاد روابط تجاری و گسترش روابط گردشگری در شهرهای تجاری و مرزی کشور میزبان واقع شده باشند.
وظایف سفارت چیست؟
برخی از مهمترین وظایف سفارتخانه و سفیرها به شرح زیر است:
سفارت نهاد رسمی کشورش است که سفیری که توسط دولت انتخاب شده در آن فعالیت داشته و آن را اداره می کند.
سفیران نقش مهمی در رابطه سیاسی بین دو کشور داشته و با روابط خود باعث بهبود ارتباط بین دو کشور و روابط سیاسی بین آن ها می شوند.
سفیر باید از حقوق کشور خود مطلع بوده و از آن دفاع کند همچنین روابط فرهنگی را گسترش دهد. سایر فعالیت ای سفارتخانه ها عبارتند از:
اقدام صحیح و به موقع در بحران های سیاسی
تعیین وظایف کنسولگری ها و نظارت بر آن ها
حل مشکلات شهروندان خود در کشور میزبان
در صورت نبود کنسولگری، اختصاص بخشی در سفارت برای انجام کارهای کنسولگری نظیر خدمات صدور ویزا و پاسپورت، بررسی مشکلات ویزای شهروندان خود، بررسی فرصت های تجاری و گردشگری بین دو کشور
توجه کنید که الزاما هر کشوری دارای سفارت در سایر کشورهای دنیا نیست و برخی کشورها ممکن است روابط دیپلماتیک با یکدیگر نداشته باشند که در نتیجه سفارتی هم در آن کشورها ندارند. در این صورت شهروندانی که قصد دریافت ویزا کشور دیگری را دارند باید به سفارتخانه کشور مدنظر در کشوری دیگر مراجعه کنند.
بیشتر بخوانید: تحصیل در کانادا
وظایف کنسولگری چیست؟
کنسولگری در واقع زیر مجموعه سفارتخانه ها هستند و زیر نظر سفارت می باشند. اداره کنسولگری بر عهده سرکنسول بوده و که مستقیما توسط سفیر انتخاب می شود. کنسولگری فعالیت سیاسی ندارد و در زمینه روابط تجاری و گردشگری فعالیت دارد که مهمترین تفاوت بین سفارت و کنسولگری می باشد. سایر وظایف کنسولگری عبارتند از:
حفاظت از شهروندان و رسیدگی به امور آن ها در کشور میزبان
صدور و تمدید گذرنامه
صدور گواهی مرگ، تولد و ازدواج
صدور ویزا توریستی
صدور ویزای کار (worke permit)
توسعه تجارت و واردات و صادرات کالا
وظایف کنسولگری هر کشور ممکن است بر اساس شرایط و موقعیت هر کشوری متفاوت باشد و شرح وظایف یکسان و مشخصی برای کنسولگری در نظر گرفته نشده است.