اگر قصد مهاجرت و تحصیل در کشور های خارجی دارید یکی از کارهای مهمی که برای دریافت پذیرش از دانشگاه ها باید انجام دهید نوشتن انگیزه نامه یا SOP است. این مرحله یکی از مهمترین مراحل به شمار می رود که با رعایت نکات گفته شده در این مقاله می توانید به راحتی یک انگیزه نامه مناسب و مطلوب رشته و مقطع تحصیلی خود بنویسید. در ادامه با نحوه نوشتن انگیزه نامه و یا SOP و نکات مهم آن همراه ما باشید.
انگیزه نامه (SOP) چیست؟
انگیزهنامه یا SOP که مخفف عبارت Statement of Purpose است. SOP نامهایی است که در آن داوطلب باید خود را برای اخذ پذیرش از دانشگاه مقصد معرفی کند و انگیزه و هدف فرد را برای تحصیل در دانشگاه مربوطه را بیان می کند. علاوه بر اینکه برای اخذ پذیرش از دانشگاه به انگیزه نامه نیاز می باشد برای دریافت ویزا تحصیلی و کاری از سفارت بسیاری از کشورها از جمله کانادا، آمریکا و …. نیز این نامه مورد نیاز است.
اهمیت انگیزه نامه یا SOP
یکی از معیارها و ملاک های اصلی پذیرش داوطلبان برای تحصیل در دانشگاه مد نظر، انگیزه نامه میباشد. اگر بخواهیم ساده تر بگوییم، انگیزه نامه متقاضی را با فرد یا افراد مرتبط با رد و یا قبولی درخواست پذیرش آشنا می کند. بنابراین نحوه معرفی خود و به عبارتی نوشتن انگیزه نامه بسیار مهم است زیرا توسط آن صلاحیتها و تواناییهای شما در این نامه به خوب بیان شده است در نتیجه شخص متصدی راحتتر می تواند تصمیم بگیرد که آیا شما شایسته تحصیل در آن دانشگاه می باشد و یا خیر؟ در ادامه با نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP) بیشتر آشنا خواهیم شد.
نحوه نوشتن انگیزه نامه یا SOP
اغلب انگیزه نامه ها دارای محتوای یکسانی هستند اما با توجه به مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی و کشور مقصد جزئیاتی به آن اضافه یا آز آن کاسته شده و نحوه نوشتن انگیزه نامه و یا SOP تغییر خواهد کرد.
یک انگیزه نامه مناسب و مطلوب باید تقریبا شامل ۸۰۰ الی ۱۰۰۰ کلمه باشد که تقریبا به اندازه ۲ صفحه A4 است و حداکثر تعداد کلمات آن ۱۲۰۰ بوده و نباید بیشتر از آن بشود.
نحوه نگارش انگیزه نامه نباید به صورت سرسری بوده و در مخاطب ابهام ایجاد کند بلکه باید از بهترین بیان خود را در نگارش آن به کار ببرید. همچنین نباید به توضیح بیش از حد موضوعات غیر ضروری پرداخت.
یک انگیزه نامه خوب غالبا از ۷ قسمت زیر تشکیل شده است:
پاراگراف اول : معرفی خود
منظور از معرفی در این قسمت معرفی خود و ذکر اطلاعات و مشخصات شما نمی باشد بلکه باید در این بخش در مورد مباحثی که در این انگیزه نامه قرار است بیان شود بنویسید.
پاراگراف دوم: پیشینه تحصیلی
در پاراگراف دوم انگیزه نامه باید در مورد سوابق تحصیلی خود صحبت کرده و اهداف و ملاک های خود را که با تحصیل در رشته ارائه شده توسط دانشگاه قصد به دشت آوردن آن را دارید باید بیان کنید. گفتن موفقیت ها و دیاوردهای خود در زمینه تحصیلات آکادمیک خود را فراموش نکنید
پاراگراف سوم: پیشینه کاری
در این قسمت باید در مورد سوابق کاری و تحصیلی خود که مرتبط با رشته انتخابی شما در دانشگاه مربوطه است صحبت کنید و اهدافتان برای آینده خود در زمینه شغلی را بازگو کنید. در این قسمت حتما به موفقیت و نقاط قوت خود که مرتبط با شغل و رشته خود اشاره کنید.
پاراگراف چهارم: بیان هدف فعلی از انتخاب آن دانشگاه و رشته
هدف، انگیزه و برنامه فعلی خود را در این قسمت بگویید. پس در این بخش مجددا درباره رشته ای که قصد تحصیل در آن را دارد صحبت کرده و دلایل خود را از انتخاب این رشته به طور کامل شرح دهید آنچه در این قسمت مهم است باید صمن گفتن دلایل انتخاب آن را به مهارت ها، استعدادها و اهداف خود پیوند دهید. در این بخس از بیان پروزه هایی تحقیقاتی که علاقه مند به شرکت در آن ها هستید غافل نشوید و آن ها را به طور واضح بنویسید.
پاراگراف پنجم: بیان هدفتان برای آینده کاری و یا تحصیلی
هر فردی بعد از فارغ التحصیلی هدفی برای آینده کاری خود دارد و به آن می اندیشد در این پاراگراف باید دقیقا همین موارد را بیان کنید به عنوان مثال متقاضی می تواند بعد از پایان تحصیلات به شیوه های زیر فعالیت کند:
- نزد یک کارفرما استخدام شود.
- خود کارآفرینی و اشتغال زایی کند.
- دست به اختراعات بزند و ایده پردازی کند.
در این قسمت می تواند یک یا ترکیبی از این حالت های گفته شده را بیان کنید.
پاراگراف ششم: علت انتخاب این دانشگاه
دلایل خود برای انتخاب آن دانشگاه را بگویید و در ضمن به موارد که در زیر گفته شده است نیز اشاره کنید:
- دلایل علاقه به این دانشگاه
- آگاهی از اعتبار و رتبه و کیفیت نظام آموزشی آن
- مزایای تحصیل در دانشگاه مربوطه مانند امکانات، موقعیت مکانی آن
- دلایل شایسته بودن خود برای تحصیل در آن دانشگاه
- تمایل خود به شرکت در فعالیت های گروهی علمی و تحقیقی
پاراگراف هفتم: جمعبندی و نتیجهگیری درباره مطالب گفته شده
در این پاراگراف که پاراگراف آخر انگیزه نامه نیز می باشد باید از گفتههای خود نتیجهگیری کرده و به نحوی استدلال کنید که شما برای تحصیل در آن دانشگاه شایسته بوده و کاملا آماده ورود به این دانشگاه می باشید. باید در این پاراگراف شوق خود را برای تحصیل در دانشگاه مربوطه نشان داده و به مسئول مربوطه این نظر را القا کنید که آمادگی روبرویی با چالش های تحصیلی و زندگی در کشور مقصد را به عنوان مهاجر دارید.
یک انگیزه نامه خوب به باید به طور غیر مشتقیم به سوالاتی که در زیر نوشته شده است به نحو احسن پاسخ بدهد. این سوالات عبارتند از:
- رشته انتخابی شده چیست و چرا این رشته را انتخاب می کنید؟
- دلیل شما برای انتخاب این دانشگاه چیست؟
- کدام ویژگی این دانشگاه برایشما جذاب است؟
- چرا این کشور را برای مقصد تحصیلی خود انتخاب کرده اید؟
- در رشته انتخابی خود چقدر سابقه و تجربه دارید؟
- پس از گذراندن این دوره انتظار دارید چه مهارت ها و مطالبی را آموخته باشی؟
- برنامه شما پس از فارغ التحصیلی از این رشته و دانشگاه چیست؟
- آیا می خواهید شروع به کار کنید و یت قصد دارید به تحقیق و پژوهش در این رشته بپردازید؟
- توقع شما از دانشگاه و رشتهای که در دانشگاه ارائه میشود چیست؟
- آیا قصد دارید برای تحقیقات خود پس از فارغ التحصیلی با استاد یا اساتیدی همکاری داشته باشید؟
- اگر جواب شما بله است چرا این استاد نظر شما را جلب کردهاست؟
- با تحصیل در این مرکز آموزشی چه چیز اضافهای را به دانشگاه اضافه می کنید؟
- سرگرمیها و عادت های شما چیست ؟
- ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی شما چیست؟
- از فرهنگ و آداب و رسوم کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید چه می دانید؟
- آیا فکر میکنید میتوانید که خودتان را با شرای تحصیلی در دانشگاه و شرایط زندگی در کشور مقصد وفق دهید؟